Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Beech Stone Cleaning And Restoration


Midland Station, Carrington Street, Nottingham

Nature & History of the Project.

There has been a railway station at this location since May 1839, although it was sited on the west side of Carrington Street. This was the first station. The second station was designed by Nottingham Architects J. Hall, and was opened in May 1848 and sited on Station Street. By the early 1990ís the station had only 3 platforms and was extremely cramped and when a derailed locomotive knocked down a cast iron pillar, which then fetched down part of the train shed, it was decided to redevelop the site. The third and current station was rebuilt by another Nottingham Architect, Albert Edward Lambert, on the same site but the entrance was changed to Carrington Street. The station was built using a mix of red brick, terra cotta and faience. The carriage entrances have Art Noveau wrought iron gates.

               
Treatment

Part of the project was to form a new platform and access to the Porte Coechere however, there is no access / opening in to the Porte Coechere. It was necessary, therefore, to form a new opening through a solid brick wall. A structural scaffolding was installed for us to install a steel beam to support the roof trusses etc. we then formed an opening in the brickwork saving all the existing terra cotta and bricks for possible future re-use. Bull nose bricks were made and installed along with new bricks and new terra cotta jamb units. The scaffolding was then altered to sit within the arch, a timber former was made and secured at springer level. New terra cotta units were made, complete with keystones, and installed. All the terra cotta units were measured from an adjacent opening in the Porte Coechere as was the template for the bull nose bricks. The bull nose bricks and general brickork were not an exact colour match so several shades brick shades were made on site and the bricks were tinted to give an antique / worn effect. Within the arch, stainless steel hangers were attached to the beam which was attached to dowels which were fed in to the filled terra cotta units to give additional strength to the arch as it supports the steel trusses and glazed roof. The arch mirrors exactly several other arches within the Porte Coechere and blends in with rest of the internal facades so much that it looks as though it was built when the station was erected, which is, of course, the object of the exercise. More Projects
 

 
 

Beech Restoration Ltd, 11 Pottery Court, Pottery Way, Bulwell, Nottingham, NG6 8YN  Email:- sales@beechrestoration.co.uk